Bacau, analiza economico-financiara

Bacau (numit si "orasul lui Bacovia") este municipiul de resedinta a orasului care are acelasi nume, acesta este situat pe raul Bistrita, iar in oras exista doua centrale hidroelectrice ( Bacau I si Bacau II), care asigura o parte a consumului de energie electrica locala. Suprafata actuala este de 43 km², iar populatia acestuia este de cca. 144.307 locuitori ( in urma recensamantului din 2011). Orasul este traversat de doua drumuri europene E85 si E574 ce fac legatura cu Transilvania, nordul tarii si cu Bucurestiul. Din punct de vedere feroviar, legaturile internationale si nationale se fac folosind reteaua CFR, iar acesta dispune si de un aeroport international care asigura curse in mod regulat catre destinatii nationale si internationale.

Din punct de vedere administrativ acesta este invecinat cu localitatea Letea Veche in est, la sud cu localitatile Luizi - Calugara si Nicolae Balcescu, in nord cu Hemeius si Saucesti, iar in vest cu localitatile Magura si Margineni. 

Judetul Bacau a inregistrat o crestere economica spectaculoasa in anul 2019, cu cca 6,6%, iar singurul judet care la depasit a fost Neamt cu  7%. Din punct de vedere a PIB-ului , judetul Bacau a avut in o crestere economica de 18.335 milioane lei in 2018 la 20.731 milioane lei  in 2019. Pe cap de locuitor PIB-ul a crescut de la 6.701 euro/cap locuitor in 2018 la 7.081 euro/cap locuitor in 2019, iar numarul salariatilor a crescut de asemenea de la 109.100 in 2018 la 110.800 in 2019.

 

Judetul Bacau are o varietate si o abundenta de resurse naturale, care de-a lungul timpului au fost valorificate, iar in ultimul secol un rol important l-au avut resursele tehnice deoarece faciliteaza o folosire mai completa a resurselor naturale deja existente.

Resursele subterane, mai exact carbunele, petrolul, sarea, materialele de constructie, gazele naturale, ape minerale, au ajutat la favorizarea economiei industriale in aceste regiuni ale judetului, inca de la sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. 

Activitatea de cercetare stiintifica la nivelul municipiului Bacau este in momentul actual dominata de sectorul public, fiind concentrata la nivelul Universitatii "Vasile Alecsandri" care are o structura universitara formata din cinci facultati si un Departament pentru Pregatirea Personalului Didactic, in care sunt incadrate 34 de programe de studii universitare de licenta, 32 de programe de studii universitare de master, 3 programe de studii universitare de doctorat si mai multe programe postuniversitare de formare si dezvoltare profesionala continua. Cele cinci facultati sunt: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii.

Una din componentele de baza ale activitatii academice din cadrul Universitatii " Vasile Alecsandri" din Bacau este cercetarea stiintifica, care abordeaza o paleta larga de domenii si tematici interdisciplinare, mentinand si dezvoltand in acelasi timp, comunicarea cu mediul economic.

Prefectura_Bacau.jpg
camera-de-comert.jpg
Centrul de Informare Tehnologica Bacau - INDTECH Nord Est

Este o agentie care apartine Camerei de Comert si Industrie Bacau fiind acreditata de Ministerul Educatiei Nationale care sustine dezvoltarea economico-sociala prin transferul tehnologic catre mediul de afaceri, atrage investitii in vederea valorificarii rezultatelor de cercetare-dezvoltare, cu accent pe consolidarea durabila a judetului Bacau si Regiunii Nord Est la nivelul: industriei prelucrarii mecanice, industriei lemnului si protectia mediului.

Acest centru furnizeaza servicii de: expertiza si audit tehnologic in domeniile industriei de prelucrari mecanice,  asistenta, consultanta, industria lemnului si protectia mediului, consultanta si asistenta pentru realizarea de prototipuri, machete si modele functionale, asigura cooperarea intre institutii cu profil de cercetare-dezvoltare ( universitati si parteneri economici din regiune, in special IMM-uri, matchmaking-uri si  workshopuri pentru transferul tehnologic de Cercetare-Dezvoltare, Inovare, Solutii, Tehnologii, bune practici si asimilarea de inventii. De asemenea centrul ofera gratuit acces la biblioteca acestuia).

pol.hit23-e1541085895179_0.jpg
Parcul Industrial HIT Hemeiuși Bacău

Acesta este amplasat pe un teren de 10.85 ha, este o proprietate a Consiliului Local Hemeius, la o distanta de 12 km de municipiul Bacau, acesta este primul parc industrial din Romania care este dedicat in exclusivitate industriei IT&C, companii start-up si reprezentantelor locale ale companiilor multinationale. Este dotat cu o conexiune la internet, canale de transmisii date de mare viteza ( fibra optica si radio ), dar si utilitati speciale solicitate de activitarile in domeniul IT&C. 

Principalele centre situate in interiorul Hit Park-ului sunt: 

- Centrul de instruire certificata IT&C

- Zona de servicii

- Centrul de afaceri 

- Centrul de servicii si productie

- Zona de productie industriala

Concluzie

Sectorul IMM-urilor reprezinta 99,75% din totalul intreprinderilor active la nivel local, angreneaza 62,05 % din totalul salariatilor de la nivelul municipiului Bacau. Acestea au o contributie de 45,63% la cifra de afaceri si 41,78% la cifra de profit.  Numarul scazut de intreprinderi mari si foarte mari  in pondere cu numarul de IMM-uri in continua crestere, arata o flexibilitate in mediul de afaceri impusa si de conditiile de economie in permanenta schimbare. 

In acelasi timp este impusa o necesitate permanenta si in timp util a invatamantului tehnico-profesional, adaptat la nevoile mediului de afaceri, respectand in acelasi timp si cerintele de calitate impuse.

 

Surse : 

https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2017/07/sidu_draft_2.pdf

https://bacau.robo-stiri.ro/2020/01/08/bacaul-in-topul-judetelor-cu-cea-mai-mare-crestere-economica-in-anul-2019