Parcurile industriale din Romania

Parcurile industriale din Romania

Ce reprezinta un parc industial ? 

 

Un parc industrial este o zona specifica activitatilor industriale, insa se pot presta si servicii (birouri, cercetari stiintifice, etc ) . Pentru a creea un parc industrial de cele mai multe ori implica asocierea dintre una sau mai multe societati comerciale care au o autoritate publica locala. Printre asociati se pot afla si persoane fizice , exemplu fiind Parcul Industrial Prejmer (jud.Brasov).

 

Conform legislatiei romanesti aplicabile, mai exact Ordonanta de Guvern nr 65/2001 care se refera la functionarea si construirea parcurilor industriale („OG 65/2001”) . Aceasta lege se refera la asocierea intre autoritatile administratiei publice locale si centrale, institutele de cercetare-dezvoltare, agentii economici si/sau alti potentiali parteneri interesati.

Unul din elementele esentiale pentru un parc industrial il reprezinta societatea-administrator (aceasta poate fi detinuta si de catre asociati ) care are urmatoarele atributii principale: 

 

-  amenajarea terenurilor parcului si proiectarea acestora in detaliu.

 

-  oferirea de conditii necesare cerute de companiile care doresc sa ocupe parcul industrial.

 

O categorie speciala de parcuri o reprezinta parcurile eco - industriale, care spre deosebire de cele clasice ajuta la o colaborare mai usoara intre companiile instalate in scopuri ecologice. Intr-un parc eco - industrial modalitate in care o companie isi desfasoara actvitatea de productie  este calculata atunci cand se stabilesc activitatile generale pentru a intretine parcul , astfel incat se ajunge la o sinergie intre companii pentru a creea un ecosistem in utlizarea resurselor si o optimizare a consumului de energie.

 

Care sunt avantajele unui parc industrial ? 

 

Aceste avantaje se calculeaza de obicei de catre autoritati (fie centrale, fie la nivel local) , dar si de mediul privat reprezentat de investitori - dezolvatorii in astfel de parcuri,  de companiile care se regasesc intr-un astfel de parc , dar si de forta de munca locala .

 

Avantajele unui parc industrial sunt urmatoarele : 

 

-  Statul este interesat in dezvoltarea unor zone industriale , deoarece acestea reprezinta  o iesire dintr-o situatie in care conditiile economice sunt dificile, dar si pentru reducerea discrepantelor economice intre diferite regiuni ale tarii . Statul de asemenea poate sa aplice o politica de industrializare eficienta pe termen scurt sau lung.

 

-  Dezvoltatorii creeaza o afacere de lunga durata, tinand cont ca acestia se ocupa de crearea parcului industrial , dar si de gestionarea acestuia pe intreaga durata de functionare , aceasta fiind de minim 15 ani, conform OG 65/2001.

 

- Companiile a caror afaceri au un impact direct asupra mediului inconjurator si vad acest lucru ca o amenintare , pot utliza zonele industriale pentru a-si desfasura activitatea .

 

- Forta locala de munca poate fi angajata de catre companiile care sunt gazduite in acest parc industrial , reducand rata somajului.

 

Alte puncte de interes pentru crearea si instalarea intr-un parc industrial facilitatile fiscale si facilitatile de ordin practic acordate de societatile-administrator , avand ca si scop atragerea companiilor pentru a popula astfel de parcuri, ceea ce creeaza si concurenta intre astfel de parcuri industriale.

 

Facilitatile fiscale care sunt acordate societatilor aflate intr-un parc industrial in momentul actual sunt urmatoarele : 

 

- Scutirea de la taxele aferente modificarii destinatiei sau scoaterii din circuit agricol terenul aferent parcului industrial. ( aceasta scutire a intrat in viguare in 01 septembrie 2001 odata cu OG 65/2001 ). 

 

- Impozitele locale pentru bunurile imobile si terenuri (prevedere introdusa din 22 iulie 2002).

 

Pe langa aceste facilitati putem enumera si ajutoarele de stat regionale , pentru ocuparea fortei de munca , investitii si intreprinderile mici nou - create. Aceste facilitati se acorda conform conditiilor regasite in art 13 si 14 din Regulamentul (CE) nr. 800/2008 unde se stipuleaza anumite categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna si conform Ordinului nr 296/2007 privind aprobarea schemei de ajutor de stat regional care se acorda pentru investiiile regasite in parcurile industriale.

 

Facilitatile practice care se acorda de catre societatile - administrator pentru a atrage companii putem enumera : 

 

-  Cursuri pentru instruirea salariatiilor (MidAmerica Industrial Park/ SUA);

 

-  Consultanta oferita companiilor care se regasesc in parc , astfel incat acestea sa poata accesa fonduri ( Haidian Overseas Students Pioneer Park/ China);

 

-  Servicii destinate afacerilor, care includ consultanta, banking, gestiune in vama (Ungaria);

 

-  Servicii de consiliere pentru investitori pentru a alege spatiul cel mai benefic pentru afacerea acestora in cadrul parcului industrial,  acordarea dreptului de folosire a unor brevete de inventie, relatii cu autoritatile publice, acces la un personal calificat , servicii de contabilitate (Bydgoszcz Industrial Park/ Polonia);

 

-  Acordarea de spatii destinate  producerii de energie nepoluanta ( Parcul industrial W.D.P Development Ro. SRL/ Ploiesti / Romania). 

 

Cum putem infiinta un parc industrial in Romania ? 

 

Pentru a infiinta un parc industrial reprezentantul societatii - administrator trebuie sa depuna la Ministerul Administratiei si Internelor o cerere in care sa stipuleze ca se doreste acest lucru . Dezvoltarea unui parc industrial trebuie sa aiba la baza o analiza temeinica pentru a indeplini niste criterii minimale economice , juritice , etc . OG 65/2001 pune accent pe cladirile destinate parcului  si terenul care apartine acestuia , iar acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : 

 

-  Terenul trebuie sa aiba suprafata de minim 10 ha , iar acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte minime: 

 

      1. Trebuie sa fie racordat la infrastructura utilitatilor publice si trebuie sa aiba acces la un drum european sau national;

 

      2. Trebuie sa fie in proprietatea sau in folosinta, pe cel putin 30 de ani , a societatii comerciale care solicita titlul de parc industrial;

 

-  Atat terenul cat si cladirile trebuie sa fie libere de orice sarcini si sa nu fie obiectul unor litigii care se afla in curs.

 

Titulatura de parc industrial se acorda prin ordin primit de la Ministerul Administratiei si Internelor . Reguli mai detaliate pentru a infiinta un parc industrial se gasesc in Ordinul nr . 264/2002 de aprobare a Instructiunilor de acordare si anulare a titlului de parc industrial.

 

Cateva exemple de parcuri industriale create in Romania :  

 

Hit Park

Bacau, analiza economico-financiara

Bacau, analiza economico-financiara

Bacau (numit si "orasul lui Bacovia") este municipiul de resedinta a orasului care are acelasi nume, acesta este situat pe raul Bistrita, iar in oras exista doua centrale hidroelectrice ( Bacau I si Bacau II), care asigura o parte a consumului de energie electrica locala. Suprafata actuala este de 43 km², iar populatia acestuia este de cca. 144.307 locuitori ( in urma recensamantului din 2011). Orasul este traversat de doua drumuri europene E85 si E574 ce fac legatura cu Transilvania, nordul tarii si cu Bucurestiul. Din punct de vedere feroviar, legaturile internationale si nationale se fac folosind reteaua CFR, iar acesta dispune si de un aeroport international care asigura curse in mod regulat catre destinatii nationale si internationale.

Din punct de vedere administrativ acesta este invecinat cu localitatea Letea Veche in est, la sud cu localitatile Luizi - Calugara si Nicolae Balcescu, in nord cu Hemeius si Saucesti, iar in vest cu localitatile Magura si Margineni. 

Judetul Bacau a inregistrat o crestere economica spectaculoasa in anul 2019, cu cca 6,6%, iar singurul judet care la depasit a fost Neamt cu  7%. Din punct de vedere a PIB-ului , judetul Bacau a avut in o crestere economica de 18.335 milioane lei in 2018 la 20.731 milioane lei  in 2019. Pe cap de locuitor PIB-ul a crescut de la 6.701 euro/cap locuitor in 2018 la 7.081 euro/cap locuitor in 2019, iar numarul salariatilor a crescut de asemenea de la 109.100 in 2018 la 110.800 in 2019.

 

Judetul Bacau are o varietate si o abundenta de resurse naturale, care de-a lungul timpului au fost valorificate, iar in ultimul secol un rol important l-au avut resursele tehnice deoarece faciliteaza o folosire mai completa a resurselor naturale deja existente.

Resursele subterane, mai exact carbunele, petrolul, sarea, materialele de constructie, gazele naturale, ape minerale, au ajutat la favorizarea economiei industriale in aceste regiuni ale judetului, inca de la sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. 

Activitatea de cercetare stiintifica la nivelul municipiului Bacau este in momentul actual dominata de sectorul public, fiind concentrata la nivelul Universitatii "Vasile Alecsandri" care are o structura universitara formata din cinci facultati si un Departament pentru Pregatirea Personalului Didactic, in care sunt incadrate 34 de programe de studii universitare de licenta, 32 de programe de studii universitare de master, 3 programe de studii universitare de doctorat si mai multe programe postuniversitare de formare si dezvoltare profesionala continua. Cele cinci facultati sunt: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii.

Una din componentele de baza ale activitatii academice din cadrul Universitatii " Vasile Alecsandri" din Bacau este cercetarea stiintifica, care abordeaza o paleta larga de domenii si tematici interdisciplinare, mentinand si dezvoltand in acelasi timp, comunicarea cu mediul economic.

Prefectura_Bacau.jpg
camera-de-comert.jpg
Centrul de Informare Tehnologica Bacau - INDTECH Nord Est

Este o agentie care apartine Camerei de Comert si Industrie Bacau fiind acreditata de Ministerul Educatiei Nationale care sustine dezvoltarea economico-sociala prin transferul tehnologic catre mediul de afaceri, atrage investitii in vederea valorificarii rezultatelor de cercetare-dezvoltare, cu accent pe consolidarea durabila a judetului Bacau si Regiunii Nord Est la nivelul: industriei prelucrarii mecanice, industriei lemnului si protectia mediului.

Acest centru furnizeaza servicii de: expertiza si audit tehnologic in domeniile industriei de prelucrari mecanice,  asistenta, consultanta, industria lemnului si protectia mediului, consultanta si asistenta pentru realizarea de prototipuri, machete si modele functionale, asigura cooperarea intre institutii cu profil de cercetare-dezvoltare ( universitati si parteneri economici din regiune, in special IMM-uri, matchmaking-uri si  workshopuri pentru transferul tehnologic de Cercetare-Dezvoltare, Inovare, Solutii, Tehnologii, bune practici si asimilarea de inventii. De asemenea centrul ofera gratuit acces la biblioteca acestuia).

pol.hit23-e1541085895179_0.jpg
Parcul Industrial HIT Hemeiuși Bacău

Acesta este amplasat pe un teren de 10.85 ha, este o proprietate a Consiliului Local Hemeius, la o distanta de 12 km de municipiul Bacau, acesta este primul parc industrial din Romania care este dedicat in exclusivitate industriei IT&C, companii start-up si reprezentantelor locale ale companiilor multinationale. Este dotat cu o conexiune la internet, canale de transmisii date de mare viteza ( fibra optica si radio ), dar si utilitati speciale solicitate de activitarile in domeniul IT&C. 

Principalele centre situate in interiorul Hit Park-ului sunt: 

- Centrul de instruire certificata IT&C

- Zona de servicii

- Centrul de afaceri 

- Centrul de servicii si productie

- Zona de productie industriala

Concluzie

Sectorul IMM-urilor reprezinta 99,75% din totalul intreprinderilor active la nivel local, angreneaza 62,05 % din totalul salariatilor de la nivelul municipiului Bacau. Acestea au o contributie de 45,63% la cifra de afaceri si 41,78% la cifra de profit.  Numarul scazut de intreprinderi mari si foarte mari  in pondere cu numarul de IMM-uri in continua crestere, arata o flexibilitate in mediul de afaceri impusa si de conditiile de economie in permanenta schimbare. 

In acelasi timp este impusa o necesitate permanenta si in timp util a invatamantului tehnico-profesional, adaptat la nevoile mediului de afaceri, respectand in acelasi timp si cerintele de calitate impuse.

 

Surse : 

https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2017/07/sidu_draft_2.pdf

https://bacau.robo-stiri.ro/2020/01/08/bacaul-in-topul-judetelor-cu-cea-mai-mare-crestere-economica-in-anul-2019

Showing 2 items per page