Parcurile industriale din Romania
Ce reprezinta un parc industial ?
Un parc industrial este o zona specifica activitatilor industriale, insa se pot presta si servicii (birouri, cercetari stiintifice, etc ) . Pentru a creea un parc industrial de cele mai multe ori implica asocierea dintre una sau mai multe societati comerciale care au o autoritate publica locala. Printre asociati se pot afla si persoane fizice , exemplu fiind Parcul Industrial Prejmer (jud.Brasov).
Conform legislatiei romanesti aplicabile, mai exact Ordonanta de Guvern nr 65/2001 care se refera la functionarea si construirea parcurilor industriale („OG 65/2001”) . Aceasta lege se refera la asocierea intre autoritatile administratiei publice locale si centrale, institutele de cercetare-dezvoltare, agentii economici si/sau alti potentiali parteneri interesati.
Unul din elementele esentiale pentru un parc industrial il reprezinta societatea-administrator (aceasta poate fi detinuta si de catre asociati ) care are urmatoarele atributii principale:
- amenajarea terenurilor parcului si proiectarea acestora in detaliu.
- oferirea de conditii necesare cerute de companiile care doresc sa ocupe parcul industrial.
O categorie speciala de parcuri o reprezinta parcurile eco - industriale, care spre deosebire de cele clasice ajuta la o colaborare mai usoara intre companiile instalate in scopuri ecologice. Intr-un parc eco - industrial modalitate in care o companie isi desfasoara actvitatea de productie este calculata atunci cand se stabilesc activitatile generale pentru a intretine parcul , astfel incat se ajunge la o sinergie intre companii pentru a creea un ecosistem in utlizarea resurselor si o optimizare a consumului de energie.
Care sunt avantajele unui parc industrial ?
Aceste avantaje se calculeaza de obicei de catre autoritati (fie centrale, fie la nivel local) , dar si de mediul privat reprezentat de investitori - dezolvatorii in astfel de parcuri, de companiile care se regasesc intr-un astfel de parc , dar si de forta de munca locala .
Avantajele unui parc industrial sunt urmatoarele :
- Statul este interesat in dezvoltarea unor zone industriale , deoarece acestea reprezinta o iesire dintr-o situatie in care conditiile economice sunt dificile, dar si pentru reducerea discrepantelor economice intre diferite regiuni ale tarii . Statul de asemenea poate sa aplice o politica de industrializare eficienta pe termen scurt sau lung.
- Dezvoltatorii creeaza o afacere de lunga durata, tinand cont ca acestia se ocupa de crearea parcului industrial , dar si de gestionarea acestuia pe intreaga durata de functionare , aceasta fiind de minim 15 ani, conform OG 65/2001.
- Companiile a caror afaceri au un impact direct asupra mediului inconjurator si vad acest lucru ca o amenintare , pot utliza zonele industriale pentru a-si desfasura activitatea .
- Forta locala de munca poate fi angajata de catre companiile care sunt gazduite in acest parc industrial , reducand rata somajului.
Alte puncte de interes pentru crearea si instalarea intr-un parc industrial facilitatile fiscale si facilitatile de ordin practic acordate de societatile-administrator , avand ca si scop atragerea companiilor pentru a popula astfel de parcuri, ceea ce creeaza si concurenta intre astfel de parcuri industriale.
Facilitatile fiscale care sunt acordate societatilor aflate intr-un parc industrial in momentul actual sunt urmatoarele :
- Scutirea de la taxele aferente modificarii destinatiei sau scoaterii din circuit agricol terenul aferent parcului industrial. ( aceasta scutire a intrat in viguare in 01 septembrie 2001 odata cu OG 65/2001 ).
- Impozitele locale pentru bunurile imobile si terenuri (prevedere introdusa din 22 iulie 2002).
Pe langa aceste facilitati putem enumera si ajutoarele de stat regionale , pentru ocuparea fortei de munca , investitii si intreprinderile mici nou - create. Aceste facilitati se acorda conform conditiilor regasite in art 13 si 14 din Regulamentul (CE) nr. 800/2008 unde se stipuleaza anumite categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna si conform Ordinului nr 296/2007 privind aprobarea schemei de ajutor de stat regional care se acorda pentru investiiile regasite in parcurile industriale.
Facilitatile practice care se acorda de catre societatile - administrator pentru a atrage companii putem enumera :
- Cursuri pentru instruirea salariatiilor (MidAmerica Industrial Park/ SUA);
- Consultanta oferita companiilor care se regasesc in parc , astfel incat acestea sa poata accesa fonduri ( Haidian Overseas Students Pioneer Park/ China);
- Servicii destinate afacerilor, care includ consultanta, banking, gestiune in vama (Ungaria);
- Servicii de consiliere pentru investitori pentru a alege spatiul cel mai benefic pentru afacerea acestora in cadrul parcului industrial, acordarea dreptului de folosire a unor brevete de inventie, relatii cu autoritatile publice, acces la un personal calificat , servicii de contabilitate (Bydgoszcz Industrial Park/ Polonia);
- Acordarea de spatii destinate producerii de energie nepoluanta ( Parcul industrial W.D.P Development Ro. SRL/ Ploiesti / Romania).
Cum putem infiinta un parc industrial in Romania ?
Pentru a infiinta un parc industrial reprezentantul societatii - administrator trebuie sa depuna la Ministerul Administratiei si Internelor o cerere in care sa stipuleze ca se doreste acest lucru . Dezvoltarea unui parc industrial trebuie sa aiba la baza o analiza temeinica pentru a indeplini niste criterii minimale economice , juritice , etc . OG 65/2001 pune accent pe cladirile destinate parcului si terenul care apartine acestuia , iar acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
- Terenul trebuie sa aiba suprafata de minim 10 ha , iar acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte minime:
1. Trebuie sa fie racordat la infrastructura utilitatilor publice si trebuie sa aiba acces la un drum european sau national;
2. Trebuie sa fie in proprietatea sau in folosinta, pe cel putin 30 de ani , a societatii comerciale care solicita titlul de parc industrial;
- Atat terenul cat si cladirile trebuie sa fie libere de orice sarcini si sa nu fie obiectul unor litigii care se afla in curs.
Titulatura de parc industrial se acorda prin ordin primit de la Ministerul Administratiei si Internelor . Reguli mai detaliate pentru a infiinta un parc industrial se gasesc in Ordinul nr . 264/2002 de aprobare a Instructiunilor de acordare si anulare a titlului de parc industrial.
Cateva exemple de parcuri industriale create in Romania :